CO VÁS ZAJÍMÁ? RAKOVINA JÍCNU A ŽALUDKU - TÉMA NAŠÍ ONLINE PORADNY

V rámci Zdravého úterý přicházely  otázky na téma Rakovina jícnu a žaludku do online poradny FN Plzeň, odpovídal lékař 1. Interní kliniky MUDr. Karel Balihar, Ph.D. 

Jícen a žaludek patří mezi místa v lidském těle, kde se rakovina vyskytuje méně často než např. v tlustém střevě, plicích, gynekologických orgánech nebo v prostatě. Velmi zajímavý a pozitivní je dlouhodobý trend k snižování výskytu rakoviny žaludku v České republice, zatímco výskyt ostatních typů rakoviny spíše stoupá. V rámci online poradny byly diskutovány především rizikové faktory vzniku rakoviny těchto orgánů a jak rakovině předcházet úpravou životního stylu. Okrajově jsme se dotkli také vlivu genetiky a možnosti léčby tohoto závažného onemocnění.

 

Zde představujeme nejzajímavější otázky s odpověďmi.

OTÁZKA:        

Dobrý den, jak velký má význam věk v souvislosti s diagnostikou. Tj jsou tyto typy rakoviny vice častější u starší či mladší populace. Děkuji 

ODPOVĚĎ:    

Dobrý den, průměrný věk pacientů s rakovinou jícnu je 60 let u mužů a 68 let u žen, u rakoviny žaludku se křivka výskytu začíná zvyšovat o něco dříve, a to po 50. roku věku. V naprosté většině tedy riziko tohoto onemocnění nastává od středního věku, i když velmi vzácné výjimky jsou možné, jako byl např. difúzní typ rakoviny žaludku u 25-leté pacientky, v těchto případech však obvykle hraje roli nějaká významná genetická dispozice

OTÁZKA:        

Dobrý den, jaké jsou nejčastější rizikové faktory? Lze tomuto onemocnění nějak předcházet? Děkuji a zdravím

ODPOVĚĎ:    

Dobrý den, rizikové faktory pro rakovinu jícnu jsou: 

- mužské pohlaví, tvrdý alkohol, kouření (doutníky), letitý žaludkojícnový reflux, stavy po velkém poleptání jícnu, vzácná achalasie jícnu, možná i častá konzumace nadměrně horkých či studených pokrmů + některé další méně významné.

Rizikové faktory pro rakovinu žaludku jsou:

- mužské pohlaví, tvrdý alkohol, kouření, možná i zvýšená konzumace uzenin, dlouhodobý zánět žaludku při infekci Helicobakterem pylori, stavy po operacích žaludku, dlouhodobý imunitní zánět žaludeční sliznice s nedostatkem vitamínu B12, možná i častá konzumace nadměrně horkých či studených pokrmů + některé další méně významné. Předcházet lze tomuto onemocnění zdravým životním stylem ideálně s životní spokojeností bez větších stresů. Dosáhnout a udržet tento stav, jakkoli je příjemný, je v dnešní době nelehké, ale nikoli nemožné :-) 

OTÁZKA:        

Dobrý den, jak velký význam má genetické vyšetření jako prevence rakoviny. Děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:    

Dobrý den, bohužel neexistuje žádný celoplošný program takovéto genetické prevence. Pouze rodiny s četným výskytem nádorových onemocnění a prokázanou konkrétní mutací, která zvyšuje riziko tohoto a jiných nádorů, jako je například Lynchův syndrom, podléhají pravidelným endoskopickým kontrolám, jež je do jisté míry chrání před rakovinou. Ale tyto mutace nejsou naštěstí v populaci časté. Proto význam genetiky zatím pouze spočívá ve vyšetření rodinných příslušníků tzv. nádorových rodin k vyhledání těchto poměrně vzácných mutací. 

 

Další otázky a odpovědi naleznete na našich stránkách:http://old.fnplzen.cz/chat_archiv.asp